tygodnik opoczyński
Baza firm
 
Warto wiedzieć

Opłatek

Jest w moim kraju zwyczaj, że w dzień wigilijny
Przy wzejściu pierwszej gwiazdy wieczornej na niebie
Ludzie gniazda wspólnego łamią chleb biblijny
Najtkliwsze przekazując uczucia w tym chlebie…
(Cyprian Kamil Norwid)

Opłatki swoją nazwę wywodzą od łacińskiego słowa oblatum (dar ofiarny). Są rodzajem przaśnego chleba upieczonego w formie cienkich płatków. Łamanie się opłatkiem w Wigilię jest symbolem wzajemnego poświęcenia jednych dla drugich, podzielenia się ostatnim kawałkiem chleba, darowania win.
Tradycja ta pochodzi od prastarego zwyczaju tzw. eulogii, jaki zachował się z pierwszych wieków chrześcijaństwa. Eulogia to obdarowywanie się chlebem nieofiarnym. Chleby jako ofiara składane były przez wiernych na ołtarzu. Część z nich przeznaczano do celów liturgicznych, a resztę poświęcano i rozdawano tym, którzy nie przyjmowali komunii, lub niesiono do domów dla nieobecnych na nabożeństwie. W okresie wczesnochrześcijańskim liturgia mszalna nazywana była jako fracio panis – łamanie chleba.
Średniowiecze nadało wypiekowi opłatków uroczysty charakter. Zakonnicy przy wypieku opłatków śpiewali nabożne psalmy, Ciasto wylewano na rozgrzane szczypce z kolistym wgłębieniem, na którym był wyryty krzyż i insygnia Męki Pańskiej. Od XI wieku zaczęto w kołach opłatkowych umieszczać baranka.
Współczesne opłatki mają kształt prostokątny, a wytłaczane na nich sceny nawiązują głównie do tradycji bożonarodzeniowej. Ciekawostką regionalną było, że rybacy morscy polskiego wybrzeża, a głównie rybacy kaszubscy do zakończenia pierwszej wojny światowej zamiast łamać się opłatkiem, dzielili się... węgorzem, składając sobie składając przy tym sobie życzenia obfitych połowów. Węgorzem dzielono się dlatego, ponieważ ta ryba była przez rybaków najbardziej ceniona.


erg   
W dziale dostępne są również artykuły:

 
Kontakt z TOP
Tomaszów Mazowiecki - baza wiedzy Biuro ogłoszeń
oglotop@pajpress.pl

Tomaszów Mazowiecki - baza wiedzy Dział reklamy
tel: 44 754 41 51

Tomaszów Mazowiecki - baza wiedzy Redakcja
tel: 44 754 21 21
top@pajpress.pl
Artykuły
Informator
Warto wiedzieć
Twój TOP
TIT - rejestracja konta Bądź na bieżąco.
Zarejestruj konto »