Informacja dla rodzin, których posesje zostały podtopione
W miejscowościach, w których doszło do zalania lub podtopień indywidualnych studni, nie wolno korzystać z wody ze studni, tylko z wodociągu.
* Po opadnięciu wody należy doprowadzić studnię do odpowiedniego stanu użytkowania, tj. oczyścić ją i zdezynfekować. Dezynfekcję należy powierzyć specjalistycznym firmom, które przeprowadzą ją zgodnie z odpowiednimi instrukcjami. Kolejnym etapem działań jest wypompowanie wody z zawartością środka dezynfekującego oraz płukanie studni, a następnie laboratoryjne przebadanie jakości wody.
* Pomieszczenia, które uległy zalaniu należy oczyścić z osadów i zdezynfekować przy użyciu dostępnych środków dezynfekcyjnych.
* W usuwaniu skutków podtopień i w pracach porządkowych należy stosować ubrania ochronne, tj. gumowe rękawice i obuwie, fartuchy itp.
* Nie należy spożywać artykułów spożywczych, które były przechowywane w zalanych pomieszczeniach, zostały zalane lub zawilgocone, mają zmieniony zapach, barwę, konsystencję, widoczną pleśń, w widoczny sposób zostały zanieczyszczone, są pozbawione etykiet, uszkodzone – grozi to wystąpieniem chorób układu pokarmowego, a nawet śmiercią.
* Nie spożywać warzyw z ogródków, które zostały zanieczyszczone wyciekiem z szamb.
* Posiadaną żywność należy chronić przed zepsuciem i zanieczyszczeniem:
– produkty nietrwałe jak mięso, wędliny, mleko i jego przetwory, a także tłuszcze i gotowe potrawy przechowywać w temperaturze poniżej 8¶C.
– składać żywność w suchym i chłodnym miejscu
– chronić żywność przed gryzoniami i szkodnikami
– przechowywać żywność w szczelnych opakowaniach
* Powódź sprzyja szerzeniu się chorób zakaźnych. Woda często podmywa budynki gospodarcze – piwnice, obory, kurniki, podtapia szamba, następnie roznosi i osadza na zalanym terenie zarazki chorób zakaźnych.
Tylko rygorystyczne przestrzeganie zasad higieny chroni przed zachorowaniem!
* Wodę do picia, płukania warzyw i owoców spożywanych na surowo, do mycia zębów należy zawsze gotować przed użyciem.
* Nie dopuszczać do zetknięcia surowych produktów pochodzenia zwierzęcego (mięso, drób, jaja, ryby) oraz warzyw z produktami gotowymi do spożycia.
* Myć dokładnie ręce i czyścić paznokcie wodą z mydłem po każdej wizycie w toalecie, obrządzaniu zwierząt, po oczyszczaniu warzyw, mięsa, jaj.
* W przypadku wystąpienia biegunki, wymiotów, nudności, podwyższonej temperatury czy innych objawów zatrucia pokarmowego należy natychmiast zgłosić się do lekarza.
* Nie należy lekceważyć zranień powstałych podczas prac porządkowych – grożą zakażeniem laseczkami tężca (Clostridium tetani). W przypadku zranienia należy zgłosić się do lekarza i poddać szczepieniu przeciwko tężcowi.
* Pomyśl, co zmienić, aby w przyszłości nie doszło do podobnych sytuacji.
Środki dezynfekcyjne wraz z instrukcją stosowania znajdują się w Powiatowej Stacji Sanitarno–Epidemiologicznej w Opocznie, pl. Kościuszki 9, tel. 44 755 23 29, tel. alarmowy: 609 318 812, www.psse.opoczno.pl
Pobieranie środków należy uzgadniać telefonicznie.
Powiatowa Stacja Sanitarno–Epidemiologiczna w Opocznie. |