Tradycyjnie w ostatnią sobotę i niedzielę sierpnia (28–29) odbyła się XIX Promocyjno–Handlowa Wystawa Rolnicza „ROL–SZANSA 2010” zorganizowana przez Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach
„ROL–SZANSA” rokrocznie cieszy się dużym zainteresowaniem wystawców prezentujących swoje wyroby i produkty, firm i instytucji działających w obszarze rolnictwa, a także rolników, mieszkańców miast i wsi.
Wystawa została objęta patronatem honorowym przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi Marka Sawickiego, marszałka województwa łódzkiego Włodzimierza Fisiaka oraz wojewodę łódzkiego Jolantę Chełmińską.
Na terenie wokół zamku w Bykach przy ulicy Kasztelańskiej zaprezentowało się wiele firm produkcyjnych i handlowych z branży rolniczej i ogrodniczej z całej Polski. Była to okazja do zapoznania się z najnowszymi osiągnięciami w zakresie techniki i technologii produkcji rolniczej. Wystawcy przedstawią aktualną ofertę maszyn i urządzeń rolniczych, środków do produkcji rolnej, a także nowości w hodowli roślin rolniczych i ogrodniczych. Po raz pierwszy został przeprowadzony konkurs „Promocja żywności wysokiej jakości – smaki regionu” na najlepszy produkt tradycyjny. Jego celem była identyfikacja i promocja tradycyjnej żywności wytwarzanej w Łódzkiem, stanowiącej elementy dziedzictwa kulturowego i tożsamości społeczności lokalnej regionu oraz upowszechnienie informacji i promocja żywności o uznanej jakości w świetle działań Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013. W konkursie wyróżnione zostały najlepsze żywnościowe produkty tradycyjne w poszczególnych kategoriach. Gminę Sławno na wystawie reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich z Kamienia. Panie przygotowały szereg tradycyjnych potraw, które znalazły duże uznanie w ocenie jury, które przyznała im czołowe miejsca. W kategorii „Wyroby piekarnicze i cukiernicze” za najlepszy produkt tradycyjny uznano chleb swojski Marianny Śmiechowskiej, a w kategorii „Gotowe dania i potrawy” – bomby z kapustą i grzybami Teresy Śmiechowskiej. Panie zaprezentowały również: sernik z pieca, masło wiejskie, kapustę z kaszą na golonce oraz klops nadziewany jajkiem. Za zajęcie pierwszego miejsca gospodynie z KGW z Kamienia otrzymały dyplomy oraz nagrody rzeczowe: maszynkę elektryczną do mięsa, robot kuchenny i podgrzewacz do wody. Panie otrzymały również dyplom uznania za niestrudzone kultywowanie dziedzictwa kulinarnego, aktywną działalność w przywracaniu naszej kulturze tradycyjnych smaków i udział w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki regionów”. |