To hasło tegorocznego Dnia Praw Zwierząt, który jest obchodzony każdego roku 22 maja w celu upamiętnienia wejścia w życie Ustawy o ochronie praw zwierząt w 1997 roku. Każdego roku na świecie wykorzystuje się ponad 60 miliardów zwierząt hodowanych na mięso, skóry, jaja i mleko. A konsumpcja wciąż wzrasta. Można to zmienić zmniejszając spożycie mięsa i jednocześnie wpływając na ograniczenie przyczyn zmian klimatycznych, ponieważ produkcja zwierzęca to źródło 18% światowych emisji gazów cieplarnianych.
W Polsce ta tematyka jest jeszcze mało znana, ale warto na nią zwrócić uwagę, bo zdaniem ekspertów nadmierna produkcja inwentarza będzie tylko zaostrzać szkody dla środowiska związane z globalnym ociepleniem, takie jak coraz częstsze susze, powodzie, huragany i klęski nieurodzaju. Dotyczy to nie tylko zwierząt towarzyszących człowiekowi czy gospodarskich, ale także zwierząt hodowanych masowo. Takie hodowle wywierają negatywny wpływ na klimat. Można to zmienić promując ekologiczne efekty rolnictwa, produkty zwierzęce z wolnego chowu i gospodarstw ekologicznych. |