Zebranie sprawozdawcze Terenowego Koła Hodowców Koni w Opocznie
Od czasów powojennych hodowcy koni z Opoczyńskiego byli zrzeszeni w Terenowym Kole Hodowców Koni w Piotrkowie Trybunalskim. Pięć lat temu tę sytuację postanowił zmienić Włodzimierz Skorupski, powiatowy lekarz weterynarii i wielki miłośnik koni, dzięki któremu powstało Koło Terenowe Hodowców Koni w Opocznie.
Koło, zrzeszające na początku siedemnastu członków, prężnie się rozwinęło i dzisiaj liczy już ponad siedemdziesiąt osób. Gromadzi właścicieli koni nie tylko z naszego powiatu, ale również z powiatów tomaszowskiego i przysuskiego.
W czwartek, 4 lutego członkowie koła spotkali się na zebraniu sprawozdawczym za 2009 rok. Zorganizowano je w świetlicy zakładów „Wojciechowski” w Sobawinach. Wzięli w nim udział przedstawiciele władz Okręgowego Związku w Łodzi - prezes Bogdan Gejzlerowicz oraz dyrektorka biura Dorota Mu¶ller.
Zebranie otworzył prezes opoczyńskiego TKHK Włodzimierz Skorupski, który powitał gości i wygłosił drugi z cyklu wykład, dotyczący tym razem patologii ciąży i chorób okresu okołoporodowego u klaczy. Potem przyszedł czas na podsumowanie działalności hodowlanej w 2009 roku. Była okazja do zaprezentowania sukcesów członków koła w dziedzinie hodowli koni, wystaw, pokazów i zakładów treningowych. Dyrektorka łódzkiego biura przedstawiła ciekawą prezentację multimedialną z ubiegłorocznej opoczyńskiej wystawy koni.
- W tym roku organizujemy kolejną edycję, która odbędzie się 27 czerwca w ramach Dni Opoczna - poinformował Włodzimierz Skorupski. - Wystawa pn. „Konie szlachetne i kuce” będzie jedną z trzech wystaw koni na terenie województwa łódzkiego w 2010 roku. Następne planowane są w Pajęcznie, gdzie zostanie zorganizowany pokaz konia rasy śląskiej, oraz w Bratoszewicach. Tam odbędzie się pokaz konia rasy zimnokrwistej.
Następne posiedzenie ma być przeprowadzone w okresie wielkanocnym. Prezes Skorupski wygłosi wykład na temat chorób źrebiąt.
Za naszym pośrednictwem członkowie koła serdecznie dziękują Zdzisławowi Wojciechowskiemu za udostępnienie lokalu i przygotowanie poczęstunku. |