Sanepid informuje o zasadach zapobiegania zakażeniom enterkrwiotocznymi bakteriami escherichia coli stec
Należy zachować szczególną ostrożność w spożywaniu warzyw importowanych z obszarów dotkniętych zachorowaniami lub z krajów wskazywanych jako możliwe źródło zakażenia (zwłaszcza Niemcy, Hiszpania, Szwecja, Dania, Holandia). Szczególnie zwrócić uwagę na proces przygotowania do spożycia produktów żywnościowych (głównie warzyw), przede wszystkim dokładne mycie warzyw, obieranie i ponowne mycie po obraniu, przed spożyciem. Zachować zasady higieny podczas przygotowywania potraw z użyciem warzyw, w tym częste mycie rąk, używanie oddzielnego sprzętu do surowej żywności np. noży, desek oraz dokładne mycie sprzętu, naczyń kontaktujących się z surowymi warzywami. Zaleca się unikanie spożywania surowych warzyw, głównie ogórków, pomidorów i sałaty, osobom wyjeżdżającym do Niemiec i na inne obszary dotknięte zachorowaniami i wskazywane jako możliwe źródło zakażenia. W przypadku wystąpienia objawów chorobowych ze strony przewodu pokarmowego takich jak biegunka, zwłaszcza z domieszką krwi, bóle brzucha, wymioty i innych niepokojących objawów np. podwyższonej temperatury, objawów ze strony układu moczowego u osób powracających z ww. krajów niezwłoczne zgłosić się do lekarza.
|