W marcu obchodzimy Światowy Dzień Gruźlicy, choroby wywoływanej przez prątki gruźlicy. Najczęściej atakuje płuca, ale może też zająć każdy inny narząd lub wiele z nich jednocześnie
Jest to choroba zakaźna. Każdy człowiek podczas mówienia, kaszlu, kichania, śmiechu wydala drobne kropelki wydzieliny dróg oddechowych. U chorych na gruźlicę wydzielina ta zawiera prątki gruźlicy. O takich chorych mówi się że mają "prątkującą gruźlicę płuc", która jest zaraźliwa dla innych osób. Gruźlicą można zarazić się od osoby chorej wdychając powietrze zawierające prątki. Prątki gruźlicy zanim ulegną rozproszeniu w powietrzu do dawki niezakaźnej oraz unieszkodliwieniu w wyniku działania światła słonecznego mogą być wdychane przez znajdujące się w pobliżu osoby. Mniejsze znaczenie dla rozprzestrzeniania się zakażenia ma obecnie droga pokarmowa przez spożycie surowego mleka od chorej krowy, gdyż gruźlica u bydła występuje incydentalnie, a mleko jest pasteryzowane.
Nie każde spotkanie z osobą chorą na gruźlicę wywołuje zakażenie. Zależy to od wielu czynników, m.in. ilości czasu spędzonego z chorym, bliskości kontaktów z chorym, intensywności objawów u chorego, wieku, kondycji systemu odpornościowego. Pamiętajmy, że gruźlica nie rozwija się gwałtownie, ani nie przebiega bezobjawowo. W przypadku utrzymującego się ponad 3 tygodnie kaszlu i pojawiających się stanów podgorączkowych należy umówić wizytę do lekarza.
Jak zapobiegać gruźlicy?
Siebie i swoich bliskich przed rozwojem choroby można chronić poprzez szczepienia niemowląt. Warto pamiętać, że wczesne wykrycie zachorowań pozwoli wdrożyć skuteczne leczenie. W czasie kaszlu zasłaniajmy usta chusteczką, a jeśli ktoś w naszym otoczeniu nie zasłania ust najlepiej odsunąć się jak najdalej. Trzeba często wietrzyć pomieszczenia i prowadzić zdrowy tryb życia wzmacniający odporność. |