
26 listopada w Warszawie ogłoszono wyniki konkursu „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym JESIEŃ 2009”, zorganizowanym po raz trzydziesty drugi przez Oddział Technologii Mięsa i Tłuszczu Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konkurs obejmował wędliny: wędzonki, kiełbasy podsuszane, kiełbasy suszone i wędliny surowe dojrzewające. Ocenie sensorycznej i analizie chemicznej poddano 165 próbek wyrobów wędliniarskich z 46 zakładów mięsnych.
Z powiatu opoczyńskiego dyplomem zostały nagrodzone dwie firmy: Zakład Usługowo Handlowy „Wojciechowski” za szynkę wieprzową gotowaną, polędwicę łososiową, kiełbasę wiejską pieczoną oraz Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Grzegorz Nowakowski” z Dąbrowy za kiełbasę ze wsi, kabanosy, kiełbasę jałowcową i Kindziuk (tradycyjna kiełbasa litewska).
Uroczystego wręczenia dyplomów dokonał minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki podczas XXXII edycji Dni Przemysłu Mięsnego.
Wyróżnionym gratulujemy, a wszystkim życzymy smacznego. |