Grypa to bardzo niebezpieczna choroba, o czym mogliśmy się w ostatnich latach przekonać śledząc doniesienia ze świata. Kilkakrotnie mieliśmy do czynienia z epidemiami. Jak możemy przygotować nasz układ immunologiczny na kolejny sezon grypowy?
Sezon grypowy przypomniał o sobie wraz z pierwszym deszczem. Według lekarzy, najlepszy moment na zaszczepienie się przeciwko grypie to początek jesieni. Właśnie pod koniec września warto wybrać się do lekarza pierwszego kontaktu i skonsultować z nim temat szczepienia. Szczepionka przeciwko grypie zaczyna działać dwa tygodnie po jej przyjęciu, kiedy organizm pacjenta zaczyna produkować przeciwciała.
Osoby, które zaszczepią się przed sezonem grypowym, który trwa od października do marca, mają największą szansę przejść przez jesień i zimę bez niechcianych infekcji. Zaszczepić powinniśmy się zwłaszcza wtedy, gdy nasz organizm nie jest w najlepszej formie czy to po przebytych innych infekcjach, czy z powodu przewlekłych chorób lub zwykłego przemęczenia pracą.
Grypa najczęściej dotyka dzieci do 4. roku życia, a wraz z rosnącym wiekiem prawdopodobieństwo zarażenia spada. Zanim złapie nas ta choroba, warto się odpowiednio zabezpieczyć. Zaszczepione powinny być przede wszystkim niemowlęta, osoby starsze, pacjenci po przeszczepie organu, osoby o osłabionej odporności, kobiety w ciąży oraz pracownicy zakładów opieki medycznej.
To, czy dopadnie nas taka infekcja oraz jak będziemy sobie z nią radzić bardzo mocno zależy od kondycji naszego układu odpornościowego, o którą trzeba dbać przez cały rok. Realny wpływ na układ odpornościowy u osób zdrowych to przede wszystkim nasz styl życia. Możemy mieć ograniczony wpływ na wiele czynników, jak chociażby na poziom stresu, który (gdy jest za wysoki) może przyczynić się do obniżenia odporności.
Istnieją natomiast czynniki, na które mamy wpływ. Powinniśmy wybierać racjonalne i prozdrowotne zachowania i przyzwyczajenia. To, czego potrzebujemy aby utrzymać nasz organizm (w tym jego układ immunologiczny) w dobrej kondycji, to odpowiednia ilość snu, zdrowa dieta (o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych na rzecz tłuszczów nienasyconych, produkty i potrawy o niskim indeksie glikemicznym i wysokiej zawartości składników odżywczych i błonnika, a do tego niskokaloryczne). Niezbędna jest również codzienna dawka ruchu, nie tylko w weekendy i od święta. Nie można również nie doceniać znaczenia efektywnego odpoczynku w trakcie urlopu, który nie tylko pomoże nam obniżyć poziom stresu, ale da również więcej energii i świeższe spojrzenie na nasze zadania po powrocie do pracy. Tak więc wieloletnie unikanie urlopów i pracoholizm na pewno nie sprzyjają zdrowiu naszego organizmu.
|