Powiatowy inspektor sanitarny woli dmuchać na zimne i zorganizował u siebie w placówce specjalny dyżur dla grzybiarzy amatorów
Każdy, kto nie jest pewien czy grzyby, które zebrał są jadalne może przyjść z koszykiem i sprawdzić czy przypadkiem nie ma w nim jakiegoś trującego. Sanepid w ten sposób chce, żeby każdy mógł się upewnić czy znaleziony przez niego okaz nadaje się do garnka. Przecież nie każdy jest ekspertem w tej dziedzinie.
Fachowej i bezpłatnej porady grzybiarzom udziela codziennie, od poniedziałku do piątku, w godz. od 9.00 do 12.00, w siedzibie sanepidu powiatowy inspektor sanitarny, Marianna Rożej.
Dyżury cieszą się sporym zainteresowaniem i prawie codziennie placówkę odwiedza kilka osób, które chcą sprawdzić czy znalezione przez nich owoce lasu są jadalne.
Takie podejście do sprawy bardzo cieszy, bo wiadomo lepiej w trosce o zdrowie swoje i domowników, w razie jakichkolwiek wątpliwości upewnić się, że grzyby nie są trujące.
|