Informacje dla osób podróżujących i przyjeżdżających z Niemiec
Od połowy maja w Niemczech notuje się wzrost zachorowań wywołanych werotoksycznym szczepem E. coli O104 (STEC). Zachorowanie objawia się biegunką, a w około 1/4 przypadków u chorych dochodzi do rozwoju zespołu hemolitycznomocznicowego, który w części przypadków może skutkować trwałymi uszkodzeniami funkcji nerek, a nawet zgonem. Zachorowania występują przede wszystkim w północno?zachodnich landach Niemiec.
W związku z tym, sanepid informuje, że osoby przyjeżdżające z Niemiec, u których w ciągu 10 dni od ostatniego dnia pobytu w Niemczech wystąpi biegunka, powinny niezwłocznie zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu lub na izbę przyjęć oddziału zakaźnego. Niemieckie służby zdrowia publicznego na podstawie przeprowadzonego dochodzenia epidemiologicznego podejrzewają, że źródłem zachorowań jest skażona żywność ? najprawdopodobniej warzywa. W związku z tym do czasu wykrycia skażonego produktu i wycofania go z rynku, osobom wyjeżdżającym do Niemiec zaleca się niespożywanie surowych warzyw zwłaszcza ogórków, pomidorów i sałaty. Biorąc pod uwagę, że typowym źródłem zakażeń spowodowanych E. coli mogą być produkty odzwierzęce należy również unikać spożywania surowego lub niedogotowanego mięsa wołowego oraz niepasteryzowanego mleka.
Równocześnie istotne jest również zachowanie podstawowych zasad higieny osobistej biorąc pod uwagę możliwość przeniesienia się zakażenia drogą pokarmową, zwłaszcza między osobami mającymi ze sobą bliski kontakt. W czasie podróży, gdy nie ma możliwości umycia rąk mydłem pod bieżącą wodą, należy korzystać z nasączanych chusteczek lub żeli myjących na bazie alkoholu.
W Polsce nie stwierdzono zachorowań, które wskazywałyby, że skażona żywność trafiła na polski rynek. Główny Inspektor Sanitarny przypomina jednak o konieczności zachowania zasad higieny podczas przygotowywania i spożywania żywności, w szczególności świeżych owoców i warzyw, które będą spożywane na surowo. Przed poddaniem ich myciu powinny być namoczone, a następnie każda ich część powinna być dokładnie i wielokrotnie umyta. Szczegółowe informacje dotyczące zasad postępowania z żywnością wskazuje wydana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) ulotka informacyjna ?Pięć kroków do bezpieczniejszej żywności? zamieszczona na stronie internetowej GIS (www.gis.gov.pl).
|