W sobotę, 19 stycznia, w MDK odbyło się spotkanie opłatkowo?noworoczne Rejonowego Koła Pszczelarzy. Wzięli w nim udział nie tylko właściciele pasiek, ale również przedstawiciele władz gminnych i powiatowych oraz duchowni. Obecnie koło ma 64 członków, którzy posiadają 1320 rodzin pszczelich
Przybyłych na spotkanie powitał prezes Rejonowego Koła Pszczelarzy, Rafał Goworek. Złożył noworoczne życzenia. Część liturgiczną poprowadził ks. Mieczysław Głogowski, proboszcz parafii pw. Podwyższenia Krzyża. Uczestnicy minutą ciszy uczcili pamięć zmarłego niedawno członka koła, Bogdana Kujawy. Jak co roku, nie zabrakło wspólnego kolędowania oraz łamania się opłatkiem.
Następnie każdy zasiadł do poczęstunku, podczas którego można było skosztować między innymi ciasteczek przyrządzonych na bazie miodu. Ozdobione miodowymi świecami stoły nie pozwalały zapomnieć o tym, że właśnie trwa spotkanie pszczelich pasjonatów.
Po posiłku odbyła się debata, podczas której ?pierwsze skrzypce grał? przewodniczący rady Polskiego Związku Pszczelarskiego, Józef Kołaczek. Kluczowym tematem rozmowy był korzystny wpływ pszczół na zdrowie człowieka. Pszczelarze wymieniali się swoimi doświadczeniami dotyczącymi stosowania propolisu i jego właściwości antybakteryjnych, mówili o pozytywnym oddziaływaniu na organizm ludzki pyłku kwiatowego oraz o prozdrowotnych właściwościach powietrza w ulu. Obecnym na spotkaniu radzili, by miód pozyskiwali zawsze od zaufanego pszczelarza. Przestrzegali też, by nigdy nie podgrzewać napojów ze ?złotym cudem natury? w mikrofalówce, ponieważ po 4 minutach w tym urządzeniu, miód traci wszystkie swoje właściwości. Debatę podsumował prezes Rafał Goworek: ? Sama praca przy pszczołach to wielka radość. Człowiek, gdy pójdzie do pasieki, zapomina o problemach dnia codziennego. Obcowanie z przyrodą, daje nam, pszczelarzom, naprawdę wielką satysfakcję. Chcemy tą radością zarażać innych ? powiedział.
|