W czwartek, 11 sierpnia wybraliśmy się na targowisko miejskie przy ul. Piotrkowskiej, by przyjrzeć się cenom warzyw i owoców. Ceny warzyw kształtują się podobnie, na poszczególnych straganach jest niewielka różnica w cenach. Na czwartkowym targowisku jest zwykle dużo kupujących. Za kilogram brzoskwiń zapłacimy od 5 do 7 zł/kg, nektarynek - 2,50 zł/kg, pomidorów krajowych - od 2 do 3 zł, winogron białych - 12 zł/kg, jabłka: antonówki - 3 zł/kg, paulredy - 3 zł/kg, ziemniaki irga od 0,80 do 1,20 zł/kg, ogórki - 2,50 zł/kg, kapusta - 1,50 zł/szt., cebula - 2 zł/kg, cebula cukrowa - 2,50 zł/kg, marchew od 1 do 1,50 zł/kg, pęczek cebulki od 1 do 1,50 zł, natka pietruszki - 1 zł, ogórki gruntowe większe - 2 zł/kg, mniejsze - 1,20 zł/kg, maliny - 7 zł/koszyk, papryka czerwona - 4,50 zł/kg, 10 kg worek papryki - 15 zł, śliwki węgierki - 2,50 zł/kg, langrody - 2 zł/kg, gruszki od 2,50 do 3,50 zł/kg, klopsy - 6 zł/kg, pietruszka - 1,50 zł/kg, pęczek warzyw - 2,50 zł, kalafior od 3 do 4,50 zł, brokuły - 3 zł, pieczarki od 5 do 6 zł/kg, kapusta pekińska - 3,50 zł/kg, banany - 6 zł/kg, kurki od 7 do 10 zł za kg.
|