tygodnik opoczyński
Baza firm
 
Ciekawostki

 Kadzidło, pachnidło i pomada

 
Z archiwum prababci

Zaiste niezwykła to książka. Nie tylko dlatego, że sam rok pierwszego wydania (1878) budzi szacunek. Wśród wielkiej ilości wydawanych przed ponad wiekiem poradników i książek kucharskich wyróżnia się wszechstronnością tematyki kulinarnej, dodatkowo uzupełnionej rozdziałem poświęconym porządkom domowym. Śmiało mogła konkurować z cieszącymi się niezwykłą popularnością w końcu XIX wieku dziełami Lucyny Ćwierczakiewiczowej. To ?Poradnik dla młodych gospodyń?. Praktyczny Kucharz Warszawski zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowywania zapasów spiżarnianych. Wydanie szesnaste, znacznie powiększone, co podkreślono na stronie tytułowej, ukazało się w 1902 roku nakładem Ferdynanda Hoesick?a.
Z opasłej księgi poświęconej przed wszystkim przygotowaniu ?rozkoszy dla podniebienia? wybraliśmy ku pożytkowi naszych Czytelników przepisy na sporządzanie preparatów zaspokajających nasze powonienie. W powodzi niezliczonej ilości środków zapachowych reklamowanych nieustannie we wszystkich mediach takim rarytasem możemy zaskoczyć nie tylko domowników. Zachowana została składnia i ortografia oryginału.

1501. Kadzidło płynne
Wziąść 2 funty goździków, 2 łuty fiołkowego korzenia utłuc, nalać różaną wodą, postawić w cieple, aby dni kilka postało, dobrze też zamiast wody nalewać mocnym octem. Używa się polewając rozpaloną łopatkę.

1502. Pachnidło
Wziąść w równej ilości ziela: cząbru, szałwii, ruty, mięty, bazyliki, hyzopu z kwiatem, melisy, kwiatu róży, goździków, lawendy, obrać liście i kwiaty przesuszyć na stołach cienko rozpostarte w cieniu, zmieszać wszystko razem i poskładać w przygotowane suche słoje szklanne lub kamienne. Następnie bierze się korzenia fiołkowego łutów 2, goździków, cynamonu, pieprzu angielskiego, piżma po łucie 1, kuchennej soli miałko utłuczonej i dobrze wysuszonej funtów 2, tłucze się to wszystko z osobna miałko i mięsza razem, pakują się zioła do słoja na cal grubości i ugniotłszy dobrze, nasypuje się tej soli z korzeniami mieszanej, tak, iżby przykryła zioła, potem znów idą zioła i znów sól, aż się napełni słój upakowawszy dobrze rękami, zawiązuje się pęcherzem, po 8 dniach wyjmuje się na stół, wymięsza dobrze i na nowo pakuje się, uważając, w razie jeśliby mięszanina była sucha, trzeba więcej soli przysypać dla nadania jej wilgoci. Chcąc napełnić przyjemnym zapachem pokoje, otworzy się naczynie i tak otwarte zostawić przez kilka godzin; porobiwszy materacyki z tej mięszaniny można włożyć do bielizny lub sukien dla nadania im przyjemnego zapachu.
Przypominamy, że łut i funt to jednostki masy używane do końca XIX wieku, 1 łut to 1/32 funta. 1 łut polski = 12,65625 g, 1 funt nowopolski = 0,405504 kg.
Dla amatorów wymyślnych fryzur dodajemy przepis na sporządzanie pomady ? kosmetyku do pielęgnacji włosów dla nadania im połysku i miękkości oraz ?dyscyplinowania? fryzury, przed laty zwanego też brylantyną lub fiksatuarem.

1508. Pomada domowa
Wybierać z kości wołowych szpik świeży, pokrajać na drobne kawałeczki, złożyć w mały garnuszek, który postawić na ogniu w naczyniu wodą napełnionem i zostawić, dopóki się szpik nie rozpuści zupełnie, trzeba zwrócić uwagę, ażeby woda nie doszła od garnuszka ze szpikiem lub żeby się nie wygotowała, zostawiając powierzchnie garnuszka nie zanurzoną w gorącej wodzie, skoro szpik stopi sie zupełnie, wylać go na sitko gęste, zbierać tylko samą czystą tłustość, do której dolać trzecią część olejku ze słodkich migdałów lub zaprawiając tę pomadę ulubionym zapachem, a najlepiej bergamotowym olejkiem. Albo też wziąść funt sadła czystego topionego i 2 stołowe łyżki olejku rycinowego, złączyć obie te tłustości bijąc je mocno widelcem, dodać olejku z jakim życzy się zapachem i w słoiki układać.
Wyszperał: erg


erg   

Artykuł ukazał się w wydaniu nr 34 (789) z dnia 24 Sierpnia 2012r.
W dziale Ciekawostki dostępne są również artykuły:

Pokaż pełny spis treści
 
Kontakt z TOP
Tomaszów Mazowiecki - baza wiedzy Biuro ogłoszeń
oglotop@pajpress.pl

Tomaszów Mazowiecki - baza wiedzy Dział reklamy
tel: 44 754 41 51

Tomaszów Mazowiecki - baza wiedzy Redakcja
tel: 44 754 21 21
top@pajpress.pl
Artykuły
Informator
Warto wiedzieć
Twój TOP
TIT - rejestracja konta Bądź na bieżąco.
Zarejestruj konto »