W piątek, 11 grudnia odbyła się w Sosnowcu uroczysta gala, podczas której wręczano nagrody i odznaczenia laureatom konkursu „Mistrz rolnictwa i przetwórstwa”. Jak już wcześniej wspominaliśmy, najwyższą nagrodę i tytuł Championa Roku 2009 wśród 417 startujących w kategorii mięso i wędliny zdobył Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Nowakowski” z Dąbrowy (gm. Sławno).
Wyroby tej firmy poddawane były szczegółowej kontroli już od lutego, a najważniejszymi jurorami byli klienci, którzy oceniali wyroby ze wszystkich firm biorących udział w konkursie. Oceniane były jakość wyrobów, ich smak i wygląd, a także cena. Wiadomo, każdy chce smacznie, zdrowo i względnie tanio zjeść, dlatego takimi kryteriami kierowali się konsumenci podczas wystawiania ocen. I chyba jest to najbardziej miarodajna ocena, bo produkty były poddawane stałej kontroli i ocenie przez szereg miesięcy już od lutego br. Nie były to więc wędliny przygotowywane specjalnie na konkurs, lecz takie, które można codziennie kupić w sklepach.
Nie jest to pierwszy laur zdobyty przez firmę „Nowakowski”, ale chyba (oprócz zdobycia godła Teraz Polska) najbardziej cieszy właścicieli, którzy skomentowali swoją najnowszą nagrodę bardzo krótko: Dla nas najważniejszy jest zadowolony klient.
Państwu Jolancie i Grzegorzowi Nowakowskim gratulujemy, a wszystkim pozostałym życzymy smacznego! |